Katutaide


Katutaiteeseen liittyy mitä ikinä tägejä, graffiteja ja muraaleja mitä ikinä näet kadulla tai ulkona tai graffitia ja muraaleja voi olla myös sisätiloissa.


Graffiti ei ole vain kirjaimia vaan graffitiin liittyy myös hahmoja ja muita maalauksia esim. sarjakuvahahmoja, alieneja, avaruusaluksia ja mitä ikinä ihmisaivo voisi keksiä.


Historia


Graffiti ja katutaide alkoi noin 1980 luvulla Yhdysvalloissa, Philadelphiassa. Monet luulee että se alkoi hip hop kulttuurin mukana New Yorkissa, Bronxissa. Graffiti alkoi kun 12 vuotias poika Philadelphiassa alkoi kirjoittamaan nimeä “CORNBREAD” nuorisovankilassa koska siellä ei tarjottu maissileipää eli cornbreadia. Kun hän pääsi ulos vankilasta hän alkoi kirjoittamaan ympäri Philadelphiaa. Siitä se levisi hyvin nopeasti New Yorkiin kun “TAKI183” alkoi kirjoittamaan nimeään metro vaunuihin “Taki183” nimi tulee hänen lempinimeltään Takista ja hänen kotikuntansa numero 183. Takin jälkeen New Yorkissa alkoi näkymään Nimiä/tägejä ympäri kaupunkia ja sieltä levisi ympäri maailmaa tänne suomeenkin asti.


Hahmot 


Monet ihmisen kirjoittavat vain omaa nimeään tai tägiään mutta myös välillä voi nähdä hahmoja Nimien vieressä. Yleisimpiä hahmoja ovat esim. eläimiä tai sarjakuvahahmoja.


Materiaalit Ja Tekniikat


Stensileissä leikataan paperista tai kartongista kuvioita ja sitten maalataan se maahan tai seinään. Stensileitä tehdään että saadaan nopeasti samaa kuviota tai sanaa monta kertaa peräkkäin. suosituin maalaaja joka tekee stensilejä on “BANKSY” jonka suosituin teos on tyttö hameessa joka pitää ilmapalloja kädessä jota voi myös museoissa. Maalaamiseen käytetään yleensä spraymaalia.



Tykkään itse maalata koska se on mun tapa rauhoittua ja on paljon tilaa mitä maalata ja se vie kaikki huolet pois.



POTS 

2023


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään

Taide edistää terveyttä