Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään


Starttasimme viikon 7 monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikon (MOK) tulevaisuustutkija Otto Tähkäpään puheenvuorolla.

Ylästön koulun oppilaat kuulivat Otto Tähkäpään puheenvuoron tulevaisuudesta - ei vain sen kokemisesta, vaan sen tekemisestä. Tulevat ajat ovat monin tavoin erilaisia, kuin nykyisyys. Me mietimme, millainen tulevaisuus on todennäköinen ja pyrimme varautumaan siihen. Sateenvarjo lähtee koulumatkalle mukaan, jos säätiedotuksessa on ennustettu sadetta ja ostamme pieneksi jääneiden talvivaatteiden varalle ennen pakkasia uudet vaatteet, koska hyvin todennäköisesti talvella on kylmä.


Otto kertoi meille, että vaikka varautuminen todennäköisyyksiin on viisasta, on hyvä muistaa, että tulevaisuus ei vain tapahdu meille, vaan me myös teemme sen. Meillä on haaveita ja unelmia toiveidemme kaltaisesta tulevaisuudesta ja sitä me voimme vahvistaa suunnittelemalla sekä toimimalla viisaasti. Lomamatkaa varten säästetään rahaa ja oppimisen edistämiseksi keskitytään oppitunnilla hyvin.


Tärkeää on myös avartaa omaa ajattelua siitä, mikä kaikki voikaan olla mahdollista. Moni ennen mahdottomalta tuntunut asia on nykyään arkipäivää. Aivan samaan tapaan moni nykyajan hankala asia voi helpottua tulevaisuuden keksinnöillä.


Onneksi kaikki asiat eivät muutu, vaan etenkin meille kaikkein tärkeimmät asiat, kuten perhe, muut läheiset ja ystävät, säilyvät. Oli tuleva ammatti tai tulevaisuuden ilmasto millainen tahansa, meille tärkeät ihmiset luovat meille turvan. 


Ensi viikon tutkimusmatkalla kukin oppilas pääsee tutkimaan tulevaa ja harjoittamaan omia tulevaisuustaitojaan. Seuraamalla koulun blogia ja instaa pääset mukaan matkalle.


Satu Ollila

Ylästön koulun rehtori

 


Luetun ymmärtäminen

  1. Mitä MOK tarkoittaa?
  2. Mikä on Otto Tähkäpään ammatti?
  3. Millaisia lähitulevaisuuden muutoksia tekstissä mainitaan?
  4. Millaiset esimerkit tekstissä löytyvät tulevaisuuteen varautumisesta ja suunnittelemisesta?
  5. Mitä tekstissä kerrotaan ystävistä ja läheisistä?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Taide edistää terveyttä