Taide edistää terveyttä


Taide jakaa paljon mielipiteitä. Jotkut pohtivat teosten syvällisempää merkitystä, mutta useat ajattelevat taiteen olevan vain hyödytöntä viihdettä. Vaikka taiteesta ei olekaan hyötyä elämän käytännöllisiin ongelmiin, kuten verojen tarkastamiseen, taiteella on silti suuri vaikutus ihmisen mieleen, jos sille antaa mahdollisuuden. 


Taiteen ajatellaan olevan turhaa, koska siinä ei ole funktiota, eli selkeää päämäärää tai ratkaisua. Kuten olet saattanut itsekin huomata, joskus taiteen onnistuminen määrätään vallan kautta. Arvostettujen henkilöiden pikaisia Pinterestistä kopioituja kuvia ylistetään, mutta yhteiskunnan pohjalla olevien ihmisten puhuttelevaa taidetta vähätellään. Vaikka taiteessa onkin nyky-yhteiskunnassamme epäkohtia, ei se tee siitä pelkkää viihdettä, joka ei auta ihmiskunnan ongelmissa.


Mielestäni taide edistää terveyttä, koska se on keino ilmaista itseään ja luoda hyvää oloa kaikille sitä arvostaville. Taiteessa pätee vanha sananlasku, “kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”, koska jokainen ihminen tulkitsee teokset omalla tavallaan. Mietipä, kuinka paljon helpompaa on ilmaista jokin sinua askarruttava asia esimerkiksi kuvalla, kuin tylsistyttävän pitkällä tekstillä. Taideteoksia on maailmassa vaikka millä mitalla ja se kertoo jotain taiteen merkityksestä ihmisille. 


Olen huomannut piirtämisen ja maalaamisen olevan loistava keino rauhoittumiseen. Netflixin tuijottaminenkin toimii, mutta toisin kuin taide, se jättää tyhjän ja tylsistyneen olon jälkeensä. Puhelimen katselu vaikeuttaa seuraavaa rauhoittumista, kun käytössä ei olekaan enää älylaitteita. Kun minulla on vaikeaa olla, piirrän, maalaan tai lasken matikkaa. Tiedän monen ajattelevan matikan olevan paljon hyödyllisempää elämässä kuin taiteen, mutta miksi se toimii minulla tavallisen ongelman, eli ahdistuksen, hallinnassa yhtä hyvin?


Voin omasta kokemuksestani sanoa, että taiteen tekeminen edistää luovuutta ja sen tulkitseminen haastaa tekemään persoonallisia ratkaisuja. Kukapa ei haluaisi olla omaperäinen ja kiinnostava ihminen? Taiteella voi myös parantaa itsetuntoa, koska sen ääressä pääsee pohtimaan todellista itseään ja toteuttamaan sen fyysiseen muotoon. Taiteessa voi luoda jotain juuri sellaista, kuin itse haluaa.


Suosittelen kaikille vahvasti piirtämisen kokeilemista. Siinä oppii aina jotain uutta itsestään. Se tunne, kun näkee, mitä on itse saanut aikaan, on mahtava. Piirtäminen on sopivan helppo ja sotkuton tapa aloittaa kuvataide. Taidetta tehdessä pitää vain muistaa olla vertailematta teosta muiden töihin, koska taidetta ei voi arvostella paremmuudessa. Tärkeintä on, että teos kertoo jotai omasta sisimmästä, ja koskettaa itseä jollain tavalla. Taiteen ei tarvitse välttämättä olla esittävää. Älä siis huoli, jos et mielestäsi osaa piirtää tai maalata. Kokeile ja ihastu.


Sofie Haasmaa


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään