Lukeminen on tie ihmeelliseen maailmaan




Päivänavaus 9.9.2022


Eilen vietettiin valtakunnallista lukutaidon päivää. Nyt tällä oppitunnilla pidetäänkin sen kunniaksi yhteinen lukutunti. Ylästön koulun yhteisiä lukutunteja pidetään lukuvuoden aikana yhteensä kuusi kertaa: kolmesti syksyllä ja kolmesti keväällä.

Lukeminen kehittää ajattelua, mielikuvitusta ja enpatiaa, eli toisten ihmisten tunteiden ymmärtämistä ja eläytymistä. Tulen aina muistamaan, kun isäni luki minulle Narnia-kirjoja. Pääsin C.S.Lewisin klassikoiden kautta satumaailmaan, jossa eläimet puhuivat ja taikuus on arkipäivää.


Oman pelon rajoja pääsin kokemaan, kun yläluokkalaisena ahmin Agatha Christien salapoliisimysteerejä. Joskus seikkailu vei yöunetkin.

Murhaaja tuntui olevan joka nurkan takana.


Lukeminen voi myös tuoda mukanaan kielitaitoa. Kun pikkusiskoni hurahti Harry Portereihin, oli vasta osa kirjoista ilmestynyt suomeksi. Seuraavan kirjan ilmestyessä alkukielellä, neljäsluokkalainen siskoni tarttui englanninkieliseen järkäleeseen vaikka oli koulussa lukenut englantia vasta vuoden. Pian oli luettu kaikki kirjat sekä suomeksi, että englanniksi.

Lukutunti rauhoittaa ja auttaa harjoittelemaan keskittymistä.


Lukeminen on myös mukavaa yhteistä tekemistä. Ollaan yhdessä hiljaa ja jokainen on kirjansa kautta omassa maailmassaan. Nautinnollista lukutuntia kaikille.


Matteus Pentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään

Taide edistää terveyttä