Yhdeksäsluokkalaisen ajatuksia tulevaisuuden taidoista

Jos saisit tilaisuuden matkustaa joko kauas tulevaisuuteen tai kauas menneisyyteen, kumman valitsisit? Itse ehkä haluaisin matkustaa menneisyyteen, niin kauas sellaiseen aikaan, jossa maailma on aivan erilainen kuin nykyään. Jos siis tämä sama maailma on koskaan ollut millään perustavanlaatuisella tavalla erilainen. Menneestä tiedetään paljon: ihmiset muistavat oman elämänsä, ihmiskunnan lähihistoria on erittäin hyvin dokumentoitu ja jopa esihistoriallisesta ajasta on kosolti tietoa. Siksi uskoisin aikamatkailijan pärjäävän paremmin menneisyydessä kuin tulevaisuudessa. Tulevaisuudesta ei voi tietää mitään varmaksi, mutta jotenkin siihen on silti pakko valmistautua.

Olen useasti lukenut listauksia tulevaisuuden taidoista. Varsinkin pienenä alakoululaisena tuntui hämmentävältä, minkä kaiken sanottiin olevan tulevaisuuden taitoja. Lukutaito, tekniikan ymmärtäminen, kriittinen ajattelu, vuorovaikutus- ja ryhmätyötaidot... Sana tulevaisuuden taidothan kuulostaa jotenkin tosi siistiltä, aivan kuin ne olisivat jotakin mystisiä ja ennenkuulumattomia taikatemppuja, jotka osaamalla paljastuu jotakin universumin syvimmistä salaisuuksista. Siksi minua ärsytti todella paljon, että oikeasti tulevaisuuden taidot oli jotakin, jota minä käytin joka päivä ja omasta mielestäni myös osasin.

Nykyhetki määrittää tulevaisuuden. Ehkä siksi tulevaisuuden taidot vaikuttavat olevan ennemminkin nykyhetken taitoja. Ei ole tarkoitus että kriittistä ajattelua ja yhteistyötaitoja opeteltaisiin vasta tulevaisuudessa. Tulevaisuuden taidot ovat olleet hyödyllistä menneisyydessä, minkä takia niitä käytetään nykyään ja siten tarvitaan myös tulevaisuudessa. Ja siksi ne ovat tulevaisuuden taitoja. Tämä kuulostaa todella itsestäänselvältä, mutta minulle tämän tajuaminen kesti todella pitkään.

Yksi tulevaisuuden, tai tarkemmin ottaen paremman tulevaisuuden, taito on se, että asiat tehdään paremmin kuin aikaisemmin. Sanoessani tätä tulevaisuuden taidoksi tarkoitan, että se on välttämätön osa tulevaisuutta, joten on hyvä, että siihen keskitytään jo nyt. Paremman tulevaisuuden rakentamisen vaikeus on mielestäni todella ahdistavaa. Vaikka saatavilla on vaikka mitä tutkimustuloksia, ideoita ja innovaatioita liittyen esimerkiksi ilmaston kuumenemisen pysäyttämiseen, humanitaaristen kriisien välttämiseen ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseen, ihmiskunta ei koskaan pysty olemaan samaa mieltä. Tietenkin on tärkeää, että ihmiset muodostavat oman mielipiteensä, ja kaikki saavat sen ilmaista. Silti on äärimmäisen makaaberia, kuinka näkökulmien erot lopulta johtavat sotiin, sukupuuttoihin ja pelkoon.

Tulevaisuuden taitojen hallitseminen tuo edes hieman varmuutta tulevaisuuden arvaamattomuuden edessä. Mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa ja maailma ja tulevaisuus voivat muuttua nopeasti. Onneksi tästä huolimatta arjessa tulevaisuus tulee rauhallisesti. Me elämme tulevaisuudessa, kun aurinko nousee huomenna.

Saara Välimaa

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään

Taide edistää terveyttä