Viestintää ei voi kytkeä pois päältä


 

Päivänavaus ke 21.4.2021

Me ihmiset muodostamme ensivaikutelman toisesta ihmisestä hyvin nopeasti, muutamassa minuutissa. Kun mietit, sinulla on varmasti ajatuksia ja mielipiteitä monista henkilöistä, joita et oikeastaan tunne lainkaan. Joku on mielestäsi hauska tai hyvä tyyppi, kun taas joku toinen voi tuntua vaikkapa uhkaavalta, jopa pelottavalta. Samalla tavoin kaikki muut kohtaamasi ihmiset muodostavat ensivaikutelman sinusta.

 

Mikä ensivaikutelmaan sitten vaikuttaa? Tutkijoiden mukaan se mitä sanot, vaikuttaa noin neljänneksen, ja kolme neljäsosaa antamastasi vaikutelmasta muodostuu sanattomasta viestinnästä. Sanatonta viestintää ovat esimerkiksi ilmeet, eleet, liikkeet ja asennot mutta myös vaikkapa pukeutuminen ja korut. Toisen ihmisen sanattomista viesteistä voi saada paljon arvokasta tietoa, ja lapset ovatkin usein mestareita lukemaan ilmeitä, eleitä ja muita sanattomia viestejä. Luulen, että osaat sanattomien viestien perusteella esimerkiksi päätellä, milloin vanhemmilta kannattaa pyytää jotakin tai onko sopiva hetki vitsailla kaverillesi.

 

Sanaton viestintä täydentää puhettasi kaikissa tilanteissa, kun olet tekemisissä muiden ihmisten kanssa, ja se viestii myös muille sinun suhtautumistasi toisiin ihmisiin. Sanattoman viestinnän tehtäväksi jää usein myös tunteiden ilmaiseminen. Elekielesi voi kertoa luokkakaverille, että olet pahoittanut mielesi ja loukkaantunut toisen sanomasta, vaikka et sitä puheella sanoisikaan ääneen. Samalla tavoin välittyy usein esimerkiksi se, että on ihastunut toiseen.

 

Sanaton viestintä kertoo aina muille jotakin meistä itsestämme, halusimmepa tai emme. Myönteistä sanatonta viestintää voi lähettää meistä jokainen:

  • istu ja seiso ryhdikkäästi
  • katso keskustelukumppaniasi
  • anna merkkejä kuuntelemisestasi (nyökkää tms.)
  • ole valpas, innostunut ja avoin
  • pidä rintamasuunta keskustelukumppaniin
  • hymyile ystävällisesti
  • käytä huumoria sopivissa tilanteissa

 

Korona-aika on aikuisten ja nuorten maskien käytön myötä haastanut myös sanatonta viestintää. Kun kasvot eivät näy kokonaan, ja suun asennot jäävät piiloon, voi olla hankalampi tunnistaa ilmeitä. Olet varmasti kuitenkin huomannut, että ilmeet välittyvät myös silmien kautta. Katso siis rohkeasti keskustelukumppaniasi silmiin ja voit tehdä samoja havaintoja kuin suun liikkeistä - silmätkin osaavat hymyillä!

 

Toivon, että tänään Hyvis-viikon keskiviikkona pohdit omaa sanatonta viestintääsi ja sitä, millaisen vaikutelman annat muille. Viestintää ei voi kytkeä pois päältä; jokaisella eleellä ja ilmeellä on merkityksensä, joka välittyy muille. Muistetaan myös, että usein maskin takanakin piilee ystävällinen hymy!


Essi Mellin

virka-apulaisrehtori

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään

Taide edistää terveyttä