Valinnoista



Päivänavaus 19.4.2021 - HYVIS-VIIKKO

VALINNOISTA

Hyvää huomenta Ylästön koulu! Olen usein oppilaspalavereissa, joissa koulumme oppilaat kertovat, millaista on käydä koulua. Oppilaat kertovat yleensä, että he tulevat kouluun, jossa voi oppia ja jossa heillä on hyviä kavereita. Täällä ei koskaan tarvitse olla yksin välituntisin, vaan aina riittää mukavaa tekemistä ja kavereita.

Tästä tulee hyvä mieli sikäli, että heille Ylästön koulu on kutakuinkin sellainen paikka, jollainen toivoisin koulumme olevan ihan kaikille oppilaillemme - paikka, jossa oppii ja on kavereita.

Eräs oppilas kertoi palaverissa koulunkäynnistään näin: Kun hän tulee kouluun, hänen mukanaan ei tule paljonkaan ääntä. Hän on omien sanojensa mukaan aika hiljainen eikä lähde kaikkiin keskusteluihin mukaan, mutta kuuntelee kyllä toisten jutustelua. Kun kyselin tarkemmin, hän kertoi myös, että hän ei sano ilkeitä sanoja, ei hauku tai ole väkivaltainen, mutta ei myöskään sano toisia rohkaisevia sanoja. Ujous on saanut hänet valitsemaan sivustaseuraajan roolin. Hän kuitenkin kertoi, että hänellä on kaksi rohkeaa kaveria, joiden kanssa on mukavaa olla ja kaikki asiat sujuvat.

Se, millainen koulu, Ylästön koulu on, riippuu siitä, millaisia valintoja koulussamme opiskelevat ja työskentelevät ihmiset tekevät.

  • Kun ihmiset valitsevat hymyilevänsä ja olevansa ystävällisiä kaikille, koulu on mukavampi paikka olla riippumatta siitä, mitä oppiainetta kulloinkin on.
  • Kun ihmiset valitsevat ottavansa kaikki huomioon ja mukaan, koulussa ei ole yksinäisiä tai yksin jätettyjä ihmisiä ollenkaan.
  • Kun jonkun luokan oppilaat valitsevat kuuntelevansa toistensa ajatuksia ja puhuvansa ystävällisesti toisilleen, siinä luokassa on kaikkien paljon parempi olla.
  • Kun me kaikki muistamme, että olemme jokainen tekemässä koulua sellaiseksi, kuin se on. Ei ole ryhmähenkeä, johon sinä vain tulet. Vaan sinä olet tekemässä sitä ryhmähenkeä, joka luokkaasi muodostuu.

Näin hyvisviikolla on oleellista muistaa, että Ylästön koulu ei ole sen seinät tai kalusteet tai opettajat. Ylästön koulu on sellainen paikka, jollaiseksi me kaikki sen teemme omilla valinnoillamme.

Haastankin sinut toimimaan hyvisviikon hengessä ja tekemään hyvinvointia lisääviä valintoja.

  • Aloita jokainen koulupäiväsi huomaamalla muut; hymyile, tervehdi tai sano jotakin mukavaa.
  • Ympärilläsi on paljon hyvää. Huomaa hyvä joka päivä ja anna toisille siitä palautetta. Kiitä avusta ja sano ääneen, kun näet jotakin kivaa.
  • Anna hyvää palautetta yhdessä työskentelyn jälkeen luokkakavereillesi.

Tällä viikolla tulemme joka päivä kuulemaan hyvinvointiteemaan liittyvän aamunavauksen ja keskiviikkona vietämme taas koko koulun hyvistunnin, jossa pureudutaan kiusaamisen ehkäisemiseen. Elokuva-kurssin kaksi videota katsotaan luokanohjaajan tuokiolla ja niidenkin teema on koulukiusaaminen.

Toivotan niin oppilaille kuin koulun aikuisillekin antoisaa hyvisviikkoa.


Satu Ollila

rehtori, Ylästön koulu

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään

Taide edistää terveyttä