Taidon päivä ke 14.4.2021





Valtakunnallista Taidon ja käsityön viikkoa vietetään huhtikuussa aina sillä viikolla, jolle osuu 14. päivä huhtikuuta eli Taidon nimipäivä. Teemaviikolla järjestetään ympäri Suomea erilaisia tapahtumia, jotka yleensä liittyvät sellaisiin käsitöihin, joissa käytetään vuoden käsityötekniikkaa. Vuonna 2021 vuoden käsityötekniikaksi on valittu parsinta ja paikkaus. Tämän tekniikan valinta muistuttaa meitä siitä, että korjaamalla vaatteitasi ja muita tavaroitasi voit tehdä ekoteon antamalla tuotteelle vielä lisää käyttöaikaa.


Taidon nimipäivä 14.4. on myös oiva mahdollisuus juhlistaa erilaisia taitoja. Meistä jokainen osaa monia taitoja, mutta aina voi oppia lisää! Taidot vaativat aina harjoittelua ja toistoja ja voi olla, että taidon perusteellisesti oppiminen vaatii jopa 10000 toistoa! Osa taidoista on sellaisia, että ne jäävät lihasmuistiin ja ne osataan aina. Esimerkiksi uiminen ja pyörällä ajaminen ovat sellaisia taitoja. Osa taidoista on sellaisia, että ne vaativat ylläpitoa tai muuten taito ruostuu. Jokainen oppii aina  omien edellytystensä mukaisesti. Parhaiten taidot oppii silloin, kun oppija on asiasta kiinnostunut.

Peruskoulun nykyinen opetussuunnitelma on täynnä erilaisia opittavia taitoja. Niitä harjoitellaan koulussa siis joka päivä kaikilla oppitunneilla. Omia taitojaan kannattaa arvostaa ja välillä voit pysähtyä pohtimaan vaikka seuraavia kysymyksiä: 

Minkä taidon opit viimeksi?
Mikä taito on ollut haastavinta oppia?
Mikä on erityisin taito, jonka osaat?
Minkä taidon haluaisit oppia tänään?

Taitavaa päivää kaikille toivottaa Ilona-ope!

P.S. Jos villasukkaasi tuli reikä ja haluaisit parsia sen, voit katsoa esimerkiksi tämän Taitoliiton videon ja harjoitella parsimista sen avulla:




teksti ja kuvat: Ilona Parviainen, käsityö

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuusviikolla tutkittiin tasa-arvoa, parempaa arkea ja ympäristön suojelua

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään

Taide edistää terveyttä